Garaget är tätt och katterna är ute!

Pappa och Niclas har varit ute och slitit hela dagen i garaget med att få upp gavlarna nu efter att de äntligen fått på all duk så att det blivit tätt! 
 
Såhär långt hade de kommit, 
 
Själv pysslade jag på inomhus. Packade upp och försökte få lite ordning. 
Sen gick jag ut och började sätta upp det provisoriska nätet så att tjejerna skulle få komma ut och titta. Men för att göra klart behövde vi få dit ytterdörren på garaget. Så då hjälptes vi åt med att montera den. 
Sen slutförde jag nätningen med en lite snabbt ihopslängd grind innan vi öppnade altandörren så de fick komma ut och titta! 
 
 
Äkta lycka är när man får se ett djur njuta och må bra! Det är obetalbart när man ser spänningen och lyckan i ögonen på dem när de får uppleva något sånt här! Då känner man att det varit värt allt slit! 



Första morgonen i huset

Idag vaknade vi upp i huset för första gången! Lagom möra och slitna men, vi vaknade upp i huset och det var obetalbart!  
 
Det blev att kliva upp snabbt och åka mot lägenheten för att först äta frukost men sen för att göra ett sista ryk med flytten tillsammans med familjen som väntade där hemma. 
 
När vi fått iväg det mesta och det bara var lite småsaker kvar gav vi upp och kände att det räckte. 
Sebbe och Angelica skulle även åka hem efter vi fått in det sista och mamma valde att följa med dom hem. Pappa stannade för att vi skulle hinna klart med garaget! 
 
Efter många jobbiga men ändå roliga dagar tillsammans var det jobbigt och kändes konstigt att de redan skulle åka hem igen. Även om pappa stannade kvar. 
 
Men innan de åkte fick vi gå in och titta i badrummet där de hade gjort i ordning en så fin ibflyttningspresent till oss! Haha jag hann inte få någon bild innan Niclas lagt vantarna på godispåsen med kulor i guld/ silver. Så jag fick försöka vika ihop den lite fint för att ta en bild! 😉
 
 
Ni hade verkligen inte behövt ordna någon present,  det borde vara vi som fixat detta till er! Superstort tack för allt allihopa, vi hade inte klarat detta utan er!

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


OVK och slutsamråd

Då var dagen äntligen kommen! Jag var så sjukt nervös att något inte skulle gå igenom /bli godkänt så jag mådde illa. 
 
Vi hade vår OVK kl 7 på morgonen och killen som var på plats sprang runt i huset ett bra tag. Han kontrollerade luftflöde i ventilerna, ställde in värmepumpen och kontrollerad att allt var rätt utfört. 
Våra dörrar blev godkända och det kändes så bra efter allt slit! 
Men tyvärr gick inte allt lika bra då han upptäckte att SMV missat att montera isolering på 2 ventilationsrör. Vilket inte var så bra så han kunde inte godkänna OVKN. Jag höll på att brista när han sa det och ville inte tro mina öron. Man trodde ändå att allt var över.
 
Han som utförde OVKn ringde vår byggledare och de löste så att en snickare skulle komma ut! Vi bestämde att vi skulle ringa vår kille som utförde OVKn när det var fixat så kunde han då godkänna allt. 
 
Eftersom man inte får flytta in något i huset innan godkänt slutsamråd, så passade jag på att åka till lägenheten där familjen väntade och fylla bilar och släp med våra utomhussaker, så som växter, krukor och utemöbler. Sen körde vi till huset och lastade ur allt. 
Niclas var under tiden kvar i huset och väntade på snickaren, som kom ut efter bara någon timme och löste allt. Så vi hann få vår OVK godkänd! Så trotts problem kunde vi ändå ha vårt slutsamråd som planerat! Det var verkligen sån bra service och så guld värt! 
 
Tillslut dök killarna från kommunen upp, vi hade samråd och det gick helt smärtfritt. Vi fick godkänt att vi äntligen fick flytta in och det kan jag säga var ljuv musik i allas öron! 
Vi fick dock intermistiskt besked då vi inte hann färdigställa garaget men också på grund av att vi valt att göra en energiberäkning under 2 års tid (Man får välja på det eller en terotisk verifiering, vilket var svårare). 
Så fort garaget blir färdigställt skulle vi höra av oss och få ett nytt intermistiskt besked för att få börja använda garaget, vilket vi ville göra under kommande vinter!
 
 
Så efter besöket blev det en vända till lägenheten med släpet där vi packade med allt som fick plats. Vi hann inte flytta allt utan fick ta någon vända även dagen efter.
Men huvudsaken var att vi äntligen kunde sova vår första natt i vårt alldeles egna hus! 😍

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


Sista dagen med trasiga knän

Under natten till idag vaknade jag upp med kraftig smärta i båda knäna och mer eller mindre skrek. Så fort pajade jag knäna. Men lite voltaren och inte böja på knäna så fick det gå ändå. 
 
Så totts att det blev sent dagen innan och trotts smärta, gick vi upp och åkte ut till tomten runt 8. Sista dagen innan OVK och slutsamråd och jag kunde äntligen andas ut och känna att jag skulle hinna klart! 
Jag hade bara sovrummsgolvet och några små "skitbitar" kvar innan allt golv var på plats. Sen skulle vi få dit de sista dörrkarmarna och på alla dörrar innan vi kunde packa ihop. 
 
Jag började direkt med golvet, fast i ett något lugnare tempo, sittandes på rumpan med utsträckta ben då jag absolut inte kunde böja på dem.
Hasade mig fram och tillbaka för att få klart det sista. Under tiden fortsatte Angelica med dörrarna.
 
När vi sen var klara med det började jag och mamma sätta socklar i sovrum för att kunna ställa in sängen vid inflytt dagen efter.  Angelica förberedde genom att mätta ut och rita var alla foder skulle sitta.
När vi var klars med socklar i sovrummet fortsatte vi sedan med foder på övriga dörrar så långt vi hann. 
Samtidigt var grabbarna ute och fortsatte i garaget. 
 
Detta var första dagen vi kom ifrån huset i skaplig tid och det var så skönt. Vi åkte hem, tog en varsin dusch och slocknade tidigt!  
 
 



Golv i vardagsrum och kök

Jag åkte ut till huset kl 7 och började själv innan de andra dök upp. 
Jag la golv hela dagen i vardagsrum och kök.
 
Mamma städade, fixade mat. Sen hjälptes Angelica och mamma åt att montera dörrkarmar och hjälpa till att ta ut för sladdar i gipsen i köket! 
 
För att jag ville hinna klart med både vardagsrum och kök som var det sista, så stannade mamma kvar med mig till sent innan vi packade ihop och åkte mot lägenheten vid 2 för att sova någon timme. 
 
Killarna var ut i garaget och arbetade hela dagen. 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


Börjar kännas i kroppen

Vid 8 på morgonen började vi vår dag vid huset. 
 
Jag bestämde mig direkt på morgonen för att montera ihop ett bordet som jag förberett i delar i lägenheten för att lätt kunna sätta ihop efter flytt, lite snabbt. 
Efter många timmar ihopkrupen på golvet kände jag att det var dags att ordna en något bättre lösning för rygg och knän. Så efter att snabbt ha kapat träreglarna, lyft dem på plats och slutligen skruvat fast varje bräda hade jag ett oerhört användbart och tåligt bord under byggtiden, samtidigt som jag fick se att det skulle fungera som jag tänkt, så vi slapp släpa med vårt tidigare matbord! 
 
 
Såfort jag fått ihop bordet någorlunda var det bara att fortsätta med golvläggningen i lilla allrummet, den lilla delen av hallen och i klädkammaren resten av dagen!
 
Mamma och Angelica primade väggen i köket och golvgipsen i hallen för kommande kakel och klinker. Sedan stod de även för matlagning och städning, de var även till stor hjälp när jag eller grabbarna behövde ett handtag! Angelica skruvade senare även handtag på dörrar samt började med att sätta karmar. 
Ute jobbade grabbarna på med garaget. 
 
När det började mörkna bestämde Niclas och pappa sig för att dra sig mot lägenheten då de ändå inte kunde göra så mycket i mörkret. Sebbe och Angelica följde också med för att sova.  
Men jag och mamma blev kvar. Snälla mamma stannade kvar med mig och assisterade och höll mig sällskap så jag skulle slippa vara i huset själv! 
Vi kom nog inte till lägenheten förrän vid 2 tiden och då var vi otroligt trötta efter en väldigt lång dag. 



Hela familjen på plats!

Idag gick vi alla upp tidigt. Jag och mamma åkte direkt ut till huset vid 8. Jag fortsatte direkt med golvläggningen medan mamma kapade och limmade fast golvgips i hallen för vårt blivande klinker. 
Niclas och pappa började dagen på Bauhaus där de hämtade massor av byggmaterial, både till garage men också till oss inomhus. 
Inhandlingen bestod bland annat av en grovdammsugare som mamma döpte till Tusse, vilket blev en älskad familjemedlem från första stund haha! Kan säga att det var värt varje krona när byggdammet yr runt! 
Niclas var sedan tvungen att åka iväg på kurs, så deras garagebygge blev uppsnjutet en dag till. Så under tiden Niclas var iväg hjälpte pappa i stället till med att montera överskåp i köket! 
 
Efrer en lång dag när vi alla var riktigt trötta kom resten av familjen. Det var första gången de såg huset så de andra fick visa dem runt på en snabb rundvandring medan jag fortsatte med mitt golv. Sen dukade vi upp på hallgolvet och åt god thaimat som de hämtat upp på vägen!
 
 
Jag har tyvärr väldigt dåligt med bilder från bygget!
 
Efter maten satte jag Sebbe på att skruva fast alla golvgipsskivor som mamma under dagen skurit till och limmat fast.
Själv fortsatte jag några timmar med golvläggning i hobbyrummet medan resten av gänget flyttade på några av garderoberna och de överskåp som följde med huset men som vi ej ville ha monterade. De började även klura på hur vi skulle få ihop karm och modulsmyg till kontoret. 
Vi avslutade kvällen någonstans vid 1 innan vi åkte till lägenheten för lite sömn innan det var dags igen. 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Hall | Vi bygger hus | Vårt hus |


Äntligen slutbesiktning

Tänk att den där dagen kom till slut, den där dagen vi väntat på som hela tiden varit så avlägsen. Den dagen var äntligen här! Den 22/9 var det äntligen dags för slutbesiktning med Smålandsvillan! 
Kan säga att vi inte sov speciellt mycket natten innan haha. 
Vi hade slutbesiktningen och den gick väldigt bra. Vi fick inga punkter mer än att det var mycket löv /frön i grunden som grundkillarna fick komma hit för att ta bort. 
När vi gått igenom hela huset tillsammans med byggledare, snickare och besiktningsman från Garbo fick vi skriva på att vi deltagit. Sedan ringde vi banken och ordnade med överföringen av resterande belopp. När det var gjort, sträckte vår byggledare över 5 nycklar till mig och sa ja då är ni husägare, grattis! 
Sedan begav de sig ganska så snabbt härifrån och vi stod kvar med nycklarna i handen och kunde inte riktigt förstå att det var över, att det var vårt! Kan beskriva känslan som ett otroligt lyckorus blandat med ångest haha. 
Det var så overkligt att vi nu skulle stanna kvar när alla de andra åkte och lämnade oss ensamma. Men det var sååå underbart! 
 
 
Efrersom vi valt bort golv från Smålandsvillan, kunde vi inte ha OVK innan slutbesiktningen och då heller inte ha slutsamrådet med kommunen samma dag som slutbesiktningen då OVK måste vara gjord.
För att kunna få en godkänd OVK behöver man ha golv för att kunna sätta dörrkarmar. När de gör en OVK mäter de ventilationen i hela huset och då måste det vara en godkänd glipa under dörrarna för att det ska gå att utföra. 
Då vi skulle få hjälp med bygge och flytt av familjen behövde vi boka tid för OVK och slutsamråd ganska tätt inpå och det blev då den 27/9, dvs 5 dagar efter vi fått nycklarna. På denna tid skulle jag alltså få golvet, dörrkarmar och dörrar på plats för att vi skulle kunna få godkänt och få flytta in!
Då vi hade bokat OVK kl 7 den 27/9 hade vi dessvärre bara 4 dagar att göra klart allt..
 
Efter att vi gått runt och drömt oss bort och planerat ett tag kände jag att det var dags att ta tag i golvläggningen. 
Både för att jag längtat efrer att få börja men också för att jag som sagt hade ett ganska så tajt schemma!
Det tog ett tag att komma igång, då vi var tvugna att diskutera var jag skulle börja och vad vi ville ha för mönster i planken.
Första rummet blev hallen, men det var ganska sent när jag väl började och jag behövde därför jobba på ett tag. Så snälla N åkte iväg och hämtade pizza. Det blev en mysig paus där vi åt sittandes på golvet tillsammans! 😄
 
 
Senare under kvällen kom älskade mamms och papps ner, och fick se huset i verkligheten för första gången! 
Efter en snabbrundtur började grabbarna lyfta garderober, samt lyfta in badkaret på plats samtidigt som jag fortsatte med golvläggningen. Jag ville ha klart åtminstone den långsmala biten i hallen innan vi skulle avbryta för lite sömn. 
 
 
Så efter en lång dag åkte vi till lägenheten för att få några timmars välbehövd sömn inför kommande dagars arbete! 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Badrum | Hall | Vi bygger hus | Vårt hus |


Årets glögg 2017

Sparkar igång årets julsäsong med en nyhet från Blossa! För någon dag sedan gick de nämligen äntligen ut med årets smak!
 
 
I år beskriver de själva sin smak såhär; 
 

Årets glögg från Blossa är inspirerad av kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi, Indien. Blossa 17 Old Delhi har en tropisk fruktton av solmogen indisk mango, extra krydighet av spiskummin och en liten avslutande hetta från chilifrukt.

 

Form och färg på flaskan är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning, en gammal hantverkstradition i Indien där man dekorerar lastbilar, marknadsstånd och byggnader med handmålade mönster, symboler och budskap."

 

Jag tycker att det låter som en fantastisk smakkombination och har stora förväntningar på årets smak! Det ska bli riktigt spännande att få prova denna! Kanske inte den juligaste flaskan, men ändå en flaska som ska ingå i min samling! 

 

Det har inte blivit några julrelaterade inlägg från mig tidigare i år då vi som ni kanske märkt är mitt uppe i flytt!

I morgon får vi äntligen nycklarna till vårt alldeles egna, nybyggda hus och då kommer vi äntligen in för att lägga golv, bygga garage osv.

Så det kommer nog bli lite dåligt med julrelaterade inlägg på ett tag. Men när julsäsongen drar igång, bor vi i vårt nya hem och får för första gången pynta det! Så julinlägg det kan jag lova att det kommer många framöver! 

 

Kramar


ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Jul |


Tapeterna är uppe!

Nu var det ett tag sedan, men jag har inte hunnit fotografera något inne i huset efter att våra tapeter kommit upp! Igår var vår kontrollansvariga ute på plats och fotograferade till kommunen, så nu kan jag visa er lite bilder på hur fint det blev med tapeterna! 
 
Här nedan ser ni vardagsrummet, rakt fram ska vårt stora matbord stå och mellan de långsmala fönstrena kommer den stora Carolina Gynningtavlan hänga! In till höger är köket. 
 
 
Vad som egentligen är tänkt som master bedroom men som vi tänkt ha som kontor/hobbyrum i stället. Vårt sovrum blir i det minsta rummet då vi planerar att ha vårt sovrum på övervåningen i framtiden! 
 
 
Här är en bit av tvättstugan. Här inne vet jag inte riktigt hur vi ska lösa förvaringen, men det blir nog bra på något sätt! Till höger om tvättbänken kommer tvättmaskinen stå. 
 
 
Och några bilder från vår övervåning..
 
 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


Beställning av vitvaror

När vi gjorde våra val hos Smålandsvillan valde vi att inte välja till diskmaskin och tvättmaskin. Vi kände helt enkelt att vi ville ha något annat än de kunde erbjuda, både på grund av pris men även på grund av andra saker. 

Tex. så går det att välja integrerad diskmaskin via Smålandsvillan men denna levereras med en "hel front" vilket innebär att det ändå kommer synas då resterande kök har 3 linjer, 3 lådor. 
Väljer man att ha integrerad maskin tycker jag åtminstone att den ska vara just det, den ska inte synas. 
Så därav valde vi att köpa maskin och front själva! 
 
Front delad i 3 finns att beställa hos Vedum. De är väldigt behjälpliga och lätta att ha och göra med! Så det räckte med ett samtal för att beställa front! Perfekt! Det blev ca 2000 kr ink. Sockel och överkantslist, men det är det värt!
 
 
Att beställa maskin däremot tog längre tid. Det är verkligen en djungel av både märken, funktioner och mått! 
Efter att ha googlat i en evighet fick jag tillslut bestämma mig och valet föll på en, Bosch Silence plus SMV45AX00E. Beställde via Coomhem.se då de var billigast samtidigt som vi kunde passa på att utnyttja vår Coop bonus där! Gav 5015 kr efter rabatt ink. frakt.
 
Kände att valet föll på just Bosch mycket på grund av att vi har en Bosch idag som nu är 5 år gammal och som har fungerat klockrent trots sitt låga inköpspris på 2500 kr! 
Men sen även för att många rekommenderar just Bosch samt att de verkar vara säkert att dessa passar med luckorna från Vedum! 
 
 
När det kom till valet av tvättmaskin var det inte lika viktigt med mått då vi inte behöver anpassa oss efter något speciellt, så här blev valmöjligheten större! 
 
Dock valde vi att lägga lite mer pengar och köpa en kombinerad tvätt och tork. Detta på grund av att vi känner att vi inte är i behov av en separat torktumlare då vi känner att det är onödigt. Vi har alltid klarat oss utan och planerar att fortsätta göra det. 
Men samtidigt kände vi att det är bra att kunna torktummla om det någon gång krisar. Så denna lösning blir nog perfekt för oss! 
 
Har googlat och läst otroligt mycket innan jag kände att vi vågade slå till. Har gått på rensensioner mestadels, många rekommenderade Samsung WD80J6400AW och den hade även kommit på andra plats i flera tester. 
Den som kommit på första plats hade sämre energivärde så då bestämde vi oss för att slå till på den andra!
Jag beställde denna från Tretti.se för 6999 kr ink. frakt. 
 
Idag jobbade jag mitt sista pass på 2 veckor! För på fredag, dvs om bara några dagar får vi äntligen nycklarna till huset! Som vi längtar! 
Planen är att jag kommer börja lägga golv direkt efter slutbesiktningen som vi har på fredag, för att vara säker på att hinna klart med golvet innan planerad OVK besiktning och slutsamråd med kommunen på onsdag den 27! 
Familjen kommer även ner på fredagkväll för att kunna hjälpa oss. Så nu är det nära! Snart bor vi där äntligen!!!!
 
Kramar 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


Badrumsinredning och takpannor

Igår åkte jag ut till huset innan jobbet för att bära in all badrumsinredning i badrummet då vvsaren ville att allt som ska monteras skulle stå där inne när han kommer.  Så om någon dag kommer allt upp, ska bli så kul att se! 
 
 
Vi har även fått första leveransen av garaget, nämligen takpannorna! Så nu börjar det verkligen närma sig på riktigt! Nästa vecka kommer garaget, ska bli spännande då vi valt att montera det själva. Vet två som ser väldigt mycket fram emot det haha.  
 
 
Kram Rebecca 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Badrum | Vi bygger hus | Vårt hus |


Tapeter och ställningen är borta!

I fredags var jag ut till huset för att lämna av handdukstorken så att vvsaren har den när det är dags! Passade på att fota huset nu utan byggställningen, och vilken skillnad det blev helt plötsligt är där i stort sätt ett färdigt hus! 
 
 
Jag tog även en snabb tur runt i huset och passade på att prata med målaren som var på plats och spacklade.
 
Under dagen hade det varit lite strul gällande de tapeter vi valt, tydligen har det blivit ett missförståd med Smålandsvillan om vad som gäller. När målaren kom dit på morgonen ringde han mig och undrade om vi verkligen skulle ha vanlig papperstapet, som man tapetserar med ett överlapp på 4-5 mm. Och nej det skulle vi inte ha, men tydligen hade det blivit någon miss där. 
Som tur var erbjöd målaren sig att köpa dit andra tapeter, som vi givetvis får betala för men vi slipper då detta överlapp! Det blir alltså dyrare, men vi får ett snyggare resultat och nu en helt vit vägg i stället för den tapet som vi tagit tidigare som var så enfärgad det gick, men med ett svagt mönster som skimrade i en svag i silvrig nyans. 

Men nu är vi på banan igen och idag ska de förhoppningsvis få upp de första tapeterna, wooho! 
 
 
I badrummet var kakel, klinker och fog på plats!