Inget går smärtfritt men det löser sig

Förra veckan fick vi reda på, efter att vi gjort anmälan av VA och El, att dessa ledningar ej finns samlade vid en och samma punkt till tomten. Som det ser ut har kommunen inte riktigt planerat för vår tomt och därför ligger rören för VA, Spill, dagvatten, el och fiber på 3 olika håll, dvs i tre olika hörn. Detta betyder att vi kommer bli tvugna att gräva upp halva tomten för att lyckas koppla på dessa. 
I byggets värld handlar det mesta om pengar, och så även i detta fall. 1500 kr /meter för denna typen av jobb står det i vårt markentreprenörkontrakt. När vi då börjat räkna på detta hamnar vi på ca 39 000 kr (Summan efter de 10 meter som ingår i markarbetena), som då alltså är pengar utöver det vi tidigare räknat med. 
Men vad ska vi göra, bygga ett hus utan vatten, avlopp, el och fiber är inget hus, så det är bara att hosta upp pengar och gå vidare. 
 
Vi har även haft slutgiltigt bankmöte nu och allt såg bra ut så det var inga problem, så vi kommer lägga det slutgiltiga köpet av tomten om några veckor och därefter kan de påbörja arbetet på tomten! 
Då vi, mest Niclas och hans pappa blivit sugna på att montera vårt blivande garage själva var vi även tvugna att stämma av detta med banken, då vår bank egentligen inte godkänner eget arbete.
Vi fick idag svar om att detta trots allt var okej, då det är en byggsats och plattan på marken utförs av vår markentreprenör! 
Så vi kan väl summera att det har varit till väldigt stor hjälp att ha en bra bankkontakt! 
 
Till det roligaste på länge - Det har äntligen hänt något på tomten! Döm till min förvåning när jag besökte tomten tidigare idag och då såg att de redan stakat ut var vårt hus och garage kommer stå placerade! Väldigt lustig och lite läskig känsla då allt plötsligt känns väldigt litet! Men så roligt att äntligen få se något verkligt och inte bara pappersarbete och tråkiga fakturor! 
 
 
Golvet som vi ska lägga i huset är nu beställt så att vi är säkra på att vi får det som vi vill ha! Vi har även diskuterat överskåp i köket fram och tillbaka, men för att kunna ta ett ritkigt beslut hörde vi av oss till Vedum då köket som sitter i huset är därifrån. Vi fick då hem en provlucka med posten som vi nu haft för att jämföra färger.
Det vi varit osäkra på är hur vida vi ska lösa det, då Vedum säljer "låga överskåp" men som endast är 28,8 cm höga, de skåp vi har idag från Ikea är 40 cm höga. 
 
Köper vi skåpen från Vedum vet vi att det blir exakt samma luckor som i resterande kök, dvs Annika vit, dock får vi mycket mindre förvaringsutrymme då vi i dagsläget tycker att 40 cm är på gränsen till för litet och då är dessa till och med 10 cm lägre! 
 
Köper vi i stället skåpen från Ikea, får vi rätt mått på stommarna och får det som vi vill ha det, men luckan blir lite annorlunda. Luckan från Ikea blir i så fall Vedinge vit, denna lucka är mest lik Vedums lucka. Den har nästan samma färg, dock lite olika fasning samt att den är något tunnare. 
 
Här ser ni till vänster lucka Vedinge från Ikea och till höger lucka Annika från Vedum. 
 
Vi känner att vi antagligen får ta risken och chansa på skåp och luckor från Ikea ändå, då vi verkligen kommer vara i behov av förvaringen, och vi tror inte att man kommer tänka på att det är olika luckor när de sitter så pass mycket högre upp. Det hade självklart varit annorlunda om det var i underskåpen! 
Luckan till diskmaskinen kommer däremot att beställas via Vedum i vilket fall!
 
 
Slänger in en avslutande bild på vår nedräkning, endast 84 dagar kvar tills huset kommer! Det får bli allt för denna gång, nu längtar vi!! 
 
Kramar
Rebecca

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Kök | Vi bygger hus | Vårt hus |


Ännu ett steg närmare vårt hus!

 
I onsdags var det äntligen dags för tekniskt samråd. Innan mötet var vi nervösa men det kändes faktiskt väldigt skönt och lugnande att träffa vår bygginspektör från kommunen och vår KA för att diskutera och gå igenom allt! Vi fick tillexempel klarhet i att vi inte behöver lägga klart laminatgolvet, göra klart kakling i kök, sätta upp överskåp eller till och med bygga klart garaget för att få ett slutbesked för att få flyttat in, vilket var en riktigt stor lättnad för oss! Ja, allt såg faktiskt väldigt bra ut och redan igår torsdag kom vårt startbesked!
 
Nu är äntligen det mesta av förarbetet över och vi kan pusta ut ett tag och börja drömma oss bort! Om två veckor är det dags för det första rikigta bankmötet för att ordna slutgiltiga köpet av tomten, samt gå igenom alla dokument och kostnader. Vi har givetvis haft kontakt med banken under hela tiden, men det är inte förrän nu som vi gör klart tomtköpet och planerar lite med noggrant.
Efter det är det dags för utstakning för huset innan de sedan börjar med markarbetena om 37 dagar! 
Jag har skaffat en nedräknings-app med alla viktiga datum, helt perfekt och roligt att följa, det är just nu 96 dagar kvar till husleverans och endast 133 dagar kvar till planerad överlämning!!! Måste säga att det är en väldigt konstig, lustig, overklig, läskig och bubblig känsla som kommer man ser att dagarna tickar ner! 
 
I dagarna har fotografen varit här igen och tagit de kompleterande bilderna på vår nuvarande lägenhet, underbart att ha det gjort! Vi har även bestämt med vår mäklare att planerad visning blir i augusti, spännande! Kan säga att det är otroligt blandade känslor över att sälja lägenheten. Vi har ju äntligen fått till denna lägenhet precis som vi ville ha den, den passar oss och vi har inget vi längre "måste" göra här, nu kan vi njuta av vårt arbete.
Men samtidigt längtar vi sjukt mycket tills vi får flytta, till mindre insyn, färre grannar, till mer avskiljdhet, större trädgård där katterna kan röra sig mer fritt, köksö med sittplatser för vänner, tvättstuga som säljer alla fula men nödvändiga saker, garage inpå knuten och en garageuppfart som rymmer många bilar! Men framför allt, att få 
söderläge i trädgården! Läget är det allra viktigaste för oss, vi älskar båda två sol!
Vid varje hus vi tidigare varit på visningar och kikat på har nog tomtens läge varit bland det allra viktigaste, det går inte/ är väldigt svårt att ändra i efterhand och det är något som påverkar vår livskvalité i vardagen väldigt mycket! En sån liten sak som att kunna komma hem efter jobbet och lägga sig i en solstol innan maten ger mycket energi under sommaren! 
Så nu längtar vi väldigt mycket och hoppas på en bra försäljning i augusti! Så vi kan njuta riktigt mycket av vårt nya hus! :D 
 
Kramar Rebecca 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |