Bygglov och planering

För några dagar sedan pratade jag med bygglovskontoret och fick reda på att vårt bygglov blivit beviljat!!! Idag anlände beslutet med posten och jag kan säga att det var en riktig lättnad att denna bit nu är över, nu är vi plötsligt mycket närmare vårt hus!!!
 
För ett tag sedan fick vi även leveransdatum av huset, så den 17 augusti kommer vi sitta bänkade utanför tomten och titta på när huset byggs upp!
I september får vi sedan nycklarna och får då äntligen börja fixa själva, som vi längtar nu! Så nu känns det väldigt spännande samtidigt som det börjar bli lite läskigt! 
 
Vi har även lyckats hitta några av våra framtida grannar på både Facebook och på Instagram! Vissar har redan flyttat in, två par flyttar in om några veckor och sedan är det vår tur innan resten av våra nybyggargrannar dyker upp! Så roligt att få följa alla olika resor och se vad som händer och hur det går till, vad alla gör för val och hur det blir i verkligheten! Plötsligt så är det inte längre speciellt avlägset. 
 
Nu när vi vet att placeringen av huset blir som vi tänkt har jag ännu svårare att hålla mig ifrån mitt älskade ritprogram, Sketchup!
På dessa bilder är hus och garage på rätt plats med rätt avstånd ifrån tomtgränser. Invändigt är det så som vi kommer att ha från början med de tillval och de golv vi kommer ha. Förutom köksön som vi tänkt göra när vi väl fått flytta in! 
 
I trädgården har vi däremot mest testat hur det kan komma att se ut, vi vet att vi vill ha en stor altan, men exakt hur stor och var tex. växthus ska placeras har vi inte bestämt ritkgit ännu. Utomhus är det nog endast garageuppfarten som vi säkert vet hur och var de ska vara i dagsläget. 
 
Tänkte visa några bilder på huset både från utsidan men också från insidan. 
 
Planlösning
 
Vardagsrum och kök
 
Det får bli allt för denna gång! 



När jag och han blev VI

Den 15 mars var det som sagt vår 10 årsdag och vi bestämde oss dagen till ära att gifta oss! Vi hade bestämt att ha det så litet som möjligt, så det blev borgligt och det var bara vi två.

När vi kom hem hade det kommit flera stora och vackra buketter ifrån vår älskade familj och vänner. 

Våra grannar hade under tiden vi varit borta under dagen smygit sig in, lämnat ett jättefin bukett som doftade underbart på bordet, med ett kort där det stod "Ps - titta i kylen". I kylen stod en flaska champagne på kylning åt oss, så gulligt och så snällt av dom! Vi blev verkligen rörda av all uppvaktning från alla i vår omgivning, tusen tusen tack!  

Vi fick en riktigt fin dag med vackert vårväder! 

 


ETIKETTER: 2017 | Allmänt |


En överaskning

I år, den 15 mars firade jag och N 10 år tillsammnans, vi bestämde oss för att fira denna dagen med något vi varit lite hemliga med, nämligen att gifta oss! 
 
Dock hade jag berättat det för några av mina vänner och de var snabba med att börja planera en möhippa för mig, så helgen innan den stora dagen kom det ett gäng med tjejer hem till oss! Måste säga att de hade planerat en helt fantastiskt rolig och mysig dag för mig! 
 
 
Det började med att de ordnat ett riktig prinsess-outfit åt mig haha, de gick ner på knä och friade till mig med en prinsessring, jag fick en prinsesskrona med slöja, fick bära en rosa tyllkjol, prinsessörhängen och sedan tatuerade de mig med prinsesstatueringar, över hela armen samt i svanken haha, superrolig idé! Jag fick sedan en något annorlunda packlista med saker som jag skulle ta med och använda under dagen haha, potatisar? Ja haha, det var bara att packa ned! 
 
Efter att de stylat mig, åt vi lite gott och drack vin innan jag sedan fick bära ögonbindel fram till deras överasking, de överaskade med att vi skulle bada romerskt bad/ spa och självklart hade de fyllt min medtagna vattenflaska med Rosé haha!
Efter att vi myst i ett riktigt varmt och underbart spabad under några timmar åt vi god lunch och piffade till oss något innan vi sedan knatade vidare.
Det visade sig att de planerat in bowling där vi spenderade några timmar tillsammans, självklart var flaskan med rosé med hela dagen haha! 
Därefter köpte vi med oss mat och begav oss hem till en vän som jobbat under dagen. Där spelade vi lite olika spel, åt och drack gott!
 
Kvällen avslutades sedan med utgång, där vi dansade natten lång! Klockan 5 kom jag i säng efter en helt underbar och fantastisk dag! 
Jag är så himla glad över att ha sådana vänner, som gjort och planerat allt detta bara för mig!! Som jag sagt innan, tusen tusen tack, detta betyder så grymt mycket för mig!! 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt |


Köksplaner

 
Smålandsvillan har gjort om sin hemsida, så nu kan man "bygga" sitt hus lite bättre direkt på nätet! Vårt kök kommer med de tillval vi gjort, se ut ungefär som på bilden. 
 
Vi har valt kök "nivå 3", vilket innebär fläktkåpa, fullutdragslådor, micro och ugn i pelare. En sak som vi valde att behålla av "standard" utbudet var de vita vitvarorna, då jag vill att kyl och frys ska smälta in så mycket som möjligt i inredningen.
Något vi valt att få omonterat är, alla överskåp, stänkskydd samt fläkt då vi kommer sätta lägre skåp så som vi har idag, samt kakla runt om alla skåp ända upp mot taket. Jag är lite sugen på stänkskyddet ni ser på bilden, i betongimitation, får se om vi ska köra på något liknande eller om vi väljer samma kakel som vi har i vår nuvarande kök. 
 
Sedan blir det annat golv som vi valt att lägga själva. Golvet vi valt kommer från Bauhaus och heter Hickory Fermo, ett superfint vitt golv som ser ut som ett riktigt brädgolv. Har visat bilder på detta tidigare här på bloggen.
 
Här är en bild på nuvarande köket, 
 
Kram Rebecca

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


Komplettering av bygglov

 
Det tog inte lång tid från de att vi skickade in bygglovsansökan tills vi fick hem papper från kommunen om att vi måster skicka in kompletteringar för bygglovet.
Ritningarna var bland annat inte utskrivna i rätt format, färg på fasad och tak var ej angivet, sen blev det fel på plushöjderna på nybyggnadskartan.. några missar från Smålandsvillan.
 
Men efter mycket bollande fram och tillbaka kunde vi idag skicka in de nya handlingar! Nu inväntar vi ett nytt och förhoppningsvis bättre svar... 
 
Kram Rebecca

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


Måste erkänna att det är en fantastisk uppfinning!

Jag kommer från en familj som haft mycket katter i hemmet, vi har under mitt liv alltid använt "vanlig" klumpbildande sand (Betonit) som är den sand man oftast kopplar ihop med kattlådor. 
 
När jag flyttade hemifrån och fick börja välja vad vi skulle ha till vår dåvarande katt, valde vi att fortsätta på den bästa betonitsanden som vi hade provat hemma, nämligen Ever clean, lätt det bästa märket om man väljer att använda denna typ av sand!
Den får fasta klumpar och luftar mycket mindre än övriga sandsorter. 
 
När vi sedan skaffade våra nuvarande småttingar fortsatte vi köra på denna sand, dock fick vår minsting problem med luftvägarna och fick för ca 1 år sedan diagnosen Astma. 
Betonitsand dammar ganska mycket och detta andas katterna in när de besöker lådan. Jag googlade på detta och läste att dammet som de andas in, är ungefär som spackeldamm hos oss människor, vilket är väldigt skadligt. Dammet blir som betong i katternas lungor och är inte alls bra att andas in, detta kan ge olika hälsoproblem, bland annat Astma! 
När jag läste detta beslutade jag mig direkt för att prova något annat. Sagt och gjort, började jag köpa hem olika sandsorter som ej var tillverkade av betonit.
Två sorter som jag provade och som jag mins namnet på var dessa; 
  • Cats best - Öko plus - Tillverkad av fibrer gjord av gran och tall. Denna var enligt olika forum klumpbilande, nästan helt dammfri och skulle lufta minimalt. - Resultatet när jag provade denna var att den dammade nästan lika mycket som Betonit, den absorberade ej lukt som det stod och det luktade apa när katterna varit på lådan! Den var däremot klumpbildande. 
  • Natures calling - Tillverkat av valnötsskal - Skulle vara ca 97% dammfri samt lukta minimalt. - Resultatet när jag provade denna var att den fortfarande dammade men luktade ganska okej efter att katterna gjort sitt. Denna var den sort som jag kände var "mest okej" av alla de jag provade. 
Då ingen av dessa sorter var helt dammfria bestämde jag mig för att tillslut prova på Peewee. Varför jag inte provade detta tidigare var för att jag varit ganska negativt inställd till denna lösning på grund av att jag tyckt att det verkat omständigt då det inte är klumpbildande, att det garanterat borde lukta mycket då man använder pellets, och att det skulle bli dyrt att byta till speciell låda. 
 
Jag började googla runt innan jag bestämde mig för att beställa en låda för att testa. Här nedan ser ni hur en Peewee låda fungerar, 
 
När vi fick hem den nya lådan och ställde ner den med pellets åt våra katter var ingen intresserad av lådan. Ingen av dem förstod att det var en kattlåda och att de fick kissa i den. Vår ena la sig i den och trodde det var en ny rolig sovplats. 
För att få dem att förstå tömde vi vår vanliga kattlåda men lät den stå kvar och fyllde denna med pellets i stället. 
De visste båda två att de skulle gå på den lådan men gick ganska länge runt i cirklar och tyckte inte alls om den nya "sanden", de älskar att gräva mycket i lådan så vi trodde att det skulle bli ett problem. 
Vi lät dem helt enkelt inte välja, så de blev tvugna att acceptera det och det gick bra. Efter några dagar tog vi bort den gamla lådan och ersatte den med den nya Peewee lådan och efter detta har det gått superbra. 
De försöker fortfarande gräva i lådan och vi har därför fyllt lådan något mer än rekomenderat och det fungerar utan problem. 
 
Jag var förvånad redan efter första "toabesöket" att det var så sjukt smidigt. Aldrig mer behöver man rensa en låda! Man tar bort bajset med en vanlig kattspade och slänger detta i komposten. 
Sedan ruskar man på lådan eller drar spaden lite fram och tillbaka i pelletsen i någon sekund. Sedan är det bara att lyfta av och tömma det som hamnat i lådan under i komposten då det är 100% komposterbart. 
 
Efter att ha provat alla andra olika sandsorter som skulle vara luktfria kan jag konstatera att Peewee faktiskt är helt luktfri! Vi tycker att det till och med luktar mindre än Ever clean! 
Det enda som luktar är bajset men de plockar vi bort. Bajset luktar i vad vi än har använt, dock kanske det slutar lukta snabbare i en betonitlåda om katterna gräver över det. I vårt fall gräver de inte över sitt bajs och därav ingen skillnad.  
 
Innan rensade jag kattlådan var 2-3/dag och var rädd att jag skulle behöva lägga massor av tid att rensa Peeweelådan, då de flesta skriver precis som jag att bara man plockar bort bajset så luktar det inget. Vi plockar bort bajset kanske 1 gång om dagen ofta på morgon eller kväll. Dock tömmer jag inte resterande förrän efter 2-3 dagar. 
 
En annan sak som jag trodde skulle vara omständigt var att det var just pellets och att vi skulle behöva köpa speciell Peewee-pellets och att denna inte finns överallt. 
När vi köpte lådan bestämde jag mig för att köpa vanlig träpellets som man eldar med! Denna pellets hittar man i byggvaruhus bland annat. Jag köper min på Bauhaus.
Först köpte jag en säck med 8 mm, och visst det fungerar men den tar längre tid innan den faller isär. Så jag köpte sedan en säck med 6 mm och de fungerar klockrent! 
En stor säck på 16 kg köper vi för 36 kr, vi har just nu gjort av med kanske hälften och då har vi haft den i 3 månader till 2 katter.
Ever clean köpt vi för 199 kr/månaden. Så på 3 månader har vi sparat in 561 kr! 
 
Jag hade många frågor och googlade runt mycket, därför bestämde jag mig för att skriva det här inlägget, så att ni som går i tankar om att byta till Peewee precis som jag och har frågor kanske får svar på dem. 
Undrar ni något är det bara att fråga. 
 
Jag kan helt ärligt säga att jag aldrig någonsin kommer köpa något annat igen! 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Våra katter |


Påskpyntade guldägg

Snön kom tillbaka efter riktigt fina vårdagar, nu hoppas vi att den försvinner lika snabbt så våren kan komma på ritkigt. 
Har man vårlängtan får man passa på att drömma sig bort, jag pysslade lite idag inför påsken som närmar sig.
 
För många år sedan köpte jag två söta ägg med strumpor i porslin, just för att de var så söta. Men problemet är att de verkligen inte passar in här egentligen. 
I år bestämde jag mig därför för att först göra mig av med dem, men de är ju så söta och speciella så jag gav dem tillslut en ny chans!
Sprayfärgen och maskeringstejpen åkte fram och nu passar de plötsligt in lite bättre till kommande påsk! 
 
Före: 
 
Efter: 
 
Visst blev de lite eleganta ändå? 

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | DIY | Påsk |


Äntligen ansökt om bygglov

 
Som jag skrev i föregående inlägg så går det inte jättefort framåt, men tillsut efter många turer fram och tillbaka blev bygglovshandlingarna som de skulle och idag kunde vi äntligen lämna in ansökan om bygglov! 
 
Nu håller vi tummar och tår för att det går fort och att det blir godkänt så att bygget kommer igång snart!! 
 
Kramar

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus |