Egenodlat mitt i vintern

 
Nu under vinterperioden blir det inte mycket uppdatering som rör trädgård och växter, då det mesta är i vila under dessa månader, men idag tänkte jag passa på att visa er en av de saker som gör detta intresse så roligt! 
 
Alla mina medelhavsväxter så som citron, apelsin, fikon, clementin, oliv osv kräver sval vinterförvaring så därför förvarar jag dem i ett förråd under vintern. Vilket innebär att jag får gå ut till förrådet för att titta till dem ibland, och  idag när jag kom ut var flera frukter från olika träd äntligen mogna! 
 
Jag var speciellt ivrig på att smaka på apelsinerna, då det är första gången jag äter hemodlade apelsiner! De var inte jätteorange på utsidan, men de var lagom "mjuka" så jag var tvungen att smaka på dem, och de var supergoda!
 
Det är verkligen något speciellt med att odla och sedan få skörda och äta det man under en längre tid skött om. 
Det är en underbar känsla! 
 
Inte nog med att vi fått skörda och äta vår egen frukt, vi har dessutom haft fantastiskt fint väder idag med klarblå himmel, värmande sol och plussgrader, så nu infinner sig vårkänslorna på riktigt här hemma! 
 
Kram
 
 



Hus och garage utritat

Nu har vi äntligen bestämt oss för hur vi vill ha vårt hus samt garage på vår tomt. Så nu har vi ritat och även skickat in vår karta till Smålandsvillan. 
Nästa steg är att de nu ska gå igenom och rita ut exakt var allt ska stå innan de skickar in kartan till kommunen. 
 
Vi valde att ha garaget något framdraget mot gatan just för att vi tycker att det såg bättre ut och för att det blir bättre med uppfarten.
 
 
Kramar

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus |


Hemligt blomsterbud!

Dagen började med ett långdraget arbetspass men gissa om jag blev förvånad och nyfiken när jag fick reda på att jag skulle få ett blomsterbud under eftermiddagen?
 
För några minuter sedan knackade det på dörren och jag fick äntligen reda på vem som skickat denna underbara krispiga vårbukett!
Budet kom tydligen från Smålandsvillan! 
 
Tusen tack Smålandsvillan! Tänk vad lite blommor kan göra en trött och långdragen fredag till en riktigt härlig kväll! 
 
 
Nu går jag äntligen på ledig helg vilket ska bli underbart efter några hektiska dagar! 
 
Hoppas att ni alla får njuta av några lediga dagar tillsammans. 
Kramar

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus |


Nybyggnadskartan har kommit

Nu har vi fått nybyggnadskartan så nu ska vi rita ut vårt hus och garage innan vi sedan kan skicka in den. Det är svårt att välja placering, det är så mycket man ska tänka på och förhålla sig till.
 
Från början var vi ganska klara med hur vi ville ha det, men sen pratade vi med kommunen och vi måste tydligen ha 5 meter från vägen till vårt hus och inte 4.5 meter som det brukar vara. Det innebär att även verandan måste vara inom dessa 5 meter. 
Vi hade egentligen önskat att ha huset närmare vägen, för att slippa ha garaget så långt bak. Men nu får vi tänka om. 
Framsidan blir ju på detta sätt mer öppen och inbjudande, så det är ju bra! 
 
Just nu väljer vi mellan att ha garaget i kant med huset, eller om vi ska skjuta fram garaget något så att uppfarten inte blir allt för lång. Ett svårt val. Vi tänker såhär; Att skjuta fram garaget något är bra för att slippa skotta en jättestor uppfart på vintern men även för att slippa få lika mycket skugga på vår altan, då morgonsolen faller från den sidan. 
Men och andra sidan kommer vi bo grannar med en förskola och garaget kommer vara väldigt bra att ha längre bak för att isolera mer ljud samt insyn. 
Det jobbiga är att man inte blir något klokare av att tänka på det heller. Man blir bara mer förvirrad. 
 
Trots allt så är det en stor lättnad att vi använt oss av det underbara programmet Sketchup. Med hjälp av det har jag lyckats rita in tomt, hus, altan, garage osv i exakta mått för att lättare kunna se hur allt kommer bli. 
På så sätt kan vi även möblera och se att våra möbler får plats, vilket är bra för då hinner vi sälja av det som inte får plats innan flytt! 
 
Nu står det alltså mellan alternativen här nedan. Denna... 
 
eller såhär..
 
Ikväll måste vi sätta oss och gå igenom det ordentligt, så vi kan skicka kartan till Smålandsvillan i kväll eller i morgon! 
När pappret kommit in till Smålandsvillan ska de rita ut allt exakt och sedan skickas det in och vi får invänta bygglov. Spännande! 
 
Kramar

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Rita i 3D | Vi bygger hus |


Klar med vår slutgiltiga beställning

Julledigheten är över för min del men N har ledigt även denna vecka. Under vår ledighet har vi hunnit med att gå igenom vår slutbeställning av huset och nu har vi bestämt oss för det sista valen som ska göras just nu!
Det som är kvar att välja framöver är kakel och klinker till badrummet, vilket vi får bestämma någon månad innan husleveransen. 
Så nu ska vi invänta nybyggnadskartan innan vi bokar in ett nytt möte med Smålandsvillan för att gå igenom och skicka iväg vår slutgiltigabeställning! Så spännande och nu börjar det bli nervöst på riktigt! 
 
De flesta valen vi gjort har varit lätta då vi varit ganska bestämda med vad vi viljat ha från början. Färger, handtag och utformning av kök, storlek och utseende på garage m.m. 
 
En sak jag fått tänka om angående är målade väggar då Smålandsvillan ej erbjuder det. Tanken var då att vi skulle välja "Målningsförberett" och måla, lägga golv osv. själva. Men då vår bank tyvärr inte godkänner att vi gör så mycket själva, fick vi välja tapeter ändå.
De tapeter som vi haft att välja mellan kommer från Boråstapeters kollektion - Borosan 14. 
 
Tapeten vi tillslut valt heter 7760. En vit tapet med ett diskret mönster som liknar en målad vägg. Så jag är väldigt nöjd ändå! 

I tvättstugan har vi velat fram och tillbaka mellan ett ljusare och ett mörkare golv. Jag var säker på att jag ville ha ett betongliknande alternativ då jag vill ha liknande utseende på kakel och klinker i hall och badrum.
Så då blev det två kandidater på matta att välja på! 
Efter att ha vägt för och nackdelar, googlat runt på bilder och frågat vår familj har vi nu bestämt oss för det mörkare och jag tror att det kommer bli väldigt fint! 

Här kan nedan kan ni se ett rum med liknande matta som vi valt. Obs! Lånad bild!
 
Golv är en sån sak som är extremt viktigt för mig. Ett golv bestämmer känslan och ger mycket karaktär till ett hem. Smålandsvillan erbjuder ett flerstavs parkett, vilket inte är något för mig. Så att få ett annat golv har varit prio 1 sedan vi bestämde att vi skulle bygga. 
Det golv vi valt är oväntat nog ett vitt golv som heter, Hickory Fermo 101 K32 från Bauhaus. Och planen är då att jag kommer lägga allt golv själv. Så nu vill jag att tiden ska gå fort, så jag får sätta igång!! 
 
Med de tillval vi gjort kommer huset se ut såhär framifrån
 
Och såhär kommer baksidan se ut
 
Kramar Rebecca

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Vi bygger hus |


Jul och nyår 2016

Nu är julen över för denna gång och vi är hemma igen. 
 
Vi har haft en välbehövlig ledighet och supermysig tid tillsammans med familjen. Vi har fått mycket fina klappar, ätit god mat och druckit gott, träffat vänner och pratat mycket hus haha! 
 
Kort sagt, vår jul har varit jättmysig! 
 
Och sedan avslutade vi året tillsammans med en vän till N, god mat, dryck och brädspel innan vi skålade under fyrverkerierna för sista gången i denna lägenhet! En väldigt konstig känsla att nästa gång - då bor vi i hus!! 
 
Vi åt vitlöksmarinerad fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås. Till efterätt åt vi en favorit i repris från förra nyår - Saffranspannacotta med jordgubbar, då vi hade glömt köpa hallon hihi. Men det blev ändå bra! 
 
Nyårsdukningen bestod av en vacker bricka - julklapp från mamms och papps, dekorerard med naturmaterial och mina fina ekollon! 
 
Direkt efter nyår plockades det mesta av julen bort, allt förutom disneytavlor, ljusstakar och stjärnordetta. Granen barrade så mycket så den plockades också bort.
Men i år packades inte sakerna in i mitt julskåp, utan direkt ner i flyttkartonger! Onödigt att packa om flera gånger! För nästa gång de packas upp, är det i vårt egna hus och då har vi bott där närmare 6 månader, så overkligt!
 
Det har hänt mycket spännande året som varit, nu ser vi fram emot ett nytt år med massor av spännande saker som kommer hända! 
 
Hoppas att ni alla haft en riktigt bra jul och att ni får ett riktigt gott nytt år!
 
Kramar

ETIKETTER: 2017 | Allmänt | Jul | Nyår |