Betsade ektrösklar

För att få en mer enhetlig känsla här hemma har jag äntligen behandlat alla våra ektrösklar.
 
Jag har slipat och betsat alla trösklar med en vit bets för att de ska smälta in bättre mot det vita golvet. För att få en ordentligt stöttålig yta har jag även strukit dem två gånger med hårdvaxolja. 
 
Såhär såg de ut innan behandlingen: 
 
Efter två strykningar med bets ser de nu ut såhär:  
 
Betsen jag använde är av märket ZAR och burken ser ut såhär, namnet på färgen är "Country white". Ni hittar den HÄR
 
Vi är supernöjda med resultatet och jag blev även lite sugen på att behandla vår trapp liknande när det väl är dags. Återstår att se om det blir så helt enkelt! 

ETIKETTER: 2019 | Allmänt | Vi bygger hus | Vårt hus |


Vårkänslor

Vår framsida består till 90 % av 5-10 cm stora sprängstenar, dessa stenar låg packade och platt när vi flyttade in, men nu efter att vi gått här och marken har satt sig efter 1 års tid har dessa stenar rört på sig och sticker nu upp här och var. 
Vilket har medfört att vi varje gång vi går här snubblar på dessa vassa stenar som ticker upp. 
 
Idag hade vi fint väder och då jag tröttnat på att vricka fötterna varje gång man kommer hem beslutade jag mig för att skotta lite grus. Vi har haft kvar en grushög sedan bygget som jag nu spridit ut, så nu har vi åtminstone en grusgång där vi kan gå utan att vricka fötterna! 
 
Planen är att vi ska beställa ett lass med gårdsgrus som ska spridas ut över hela ytan och att vi ska plantera ut växter som kommer komma upp direkt ur gruset. 
Då jag har svårt att vänta, och vi hade så fint väder när jag var ute och pysslade med gruset, fick det bli lite nytt i våra urnor vid entrén och en hängsäljg fick komma ner i marken! 
 
 
Nu vill jag ha vår på riktigt så att jag kan sätta igång med alla mina ideér här på framsidan! 



Tvättstugan snart klar!

Projektet i tvättstugan börjar lida mot sitt slut, nu är vi nästan helt färdiga här inne! 
 
Sedan förra inlägget har jag hunnit med en hel del.

Jag har lyckats fynda alla de lådor som saknades för under halva nypriset på Blocket så som jag planerat. Men som ni ser på bilderna saknas det fortfarande en lådfront, och detta är för att vi ska ha en inbyggd strykbräda där så småningom. 
 
Jag har även fått dit golvsocklar under bänkskåp, sågat av garderoberkanter och sedan monterat ben och nya golvsocklar på garderoberna. Både för att få allt i rätt höjd men även för att få en enhetlig sockel. 
 
Sen har jag monterat handtag på alla skåp/ lådor och bytt ut de silvriga handtagen samt monterat dörrdämpare på alla tre garderober. 
 
Skruvat upp täcksidor på överskåpets båda sidor för att dölja ursågade spårkanter. 
 
Siliconat runt om hela bänkskivan mot vägg/ garderob. 
 
Flyttat upp skenor för torkställningarna högre upp för att få bättre plats att hänga tvätt. 
 
Fått upp en rullgardin för lite mer hemtrevlig känsla men även för att kunna dra ner när man står här inne och hänger tvätt om kvällarna. 
 
(Överskåp och garderober är från Vedum och medföljde huset. Överskåpet sitter i vanliga falll monterat i kök. Bänkskåp, diskho och bänkskiva är från Ikea. Handtagen till både bänkskåp och garderober är beställa från Bygghemma. Dämpare beställde vi via Vedum.)
 
Jag har sedan vi flyttade in funderat på en lösning för att få mer plats att hänga tvätt men även för att kunna utnyttja utrymmet bakom dörren inne i tvättstugan. Detta utrymme är lite klurigt då det både är väldigt smalt men även för att vi har flera inspecktionsluckor för vatten/ el på denna yta. Men när jag kom på idén med ställbara gardinstångshållare var det en superbra lösning. 
Några hållare och smala gardinstänger fick komma upp på väggen och nu kan vi hänga strumpor/ underkläder på dessa stänger när vi tvättat. Och om vi behöver öppna luckan, är det bara att dra ut två av stängerna sen är det fritt fram! 
 
(Torkställningar och skenor är från Lundbergs, gardinstänger och ställbara hållare är från Ikea) 
 
För att uttnytja förvaringen i alla lådor till max har jag letat efter passande korgar/ trådbackar till vår tvätt. 
Tänkte att jag slänger upp lite bilder på hur vi löst det om någon är nyfiken. 
 
I den höga lådan under diskhon ville vi ha högre korgar för att få i så mycket som möjligt och då var Ikeas sorteringspåsar perfekt. Då får vi även plats för tvättmedelskartongen bakom. Här ser ni att vi även gjort hål i skåpet för att kunna rengöra golvbrunnen när det behövs! 
 
 
I de övriga lådorna har vi trådbackar från Lundbergs då dessa passade på milimetern i både bredd och djup! Även i höjd i den högsta av lådorna där vi kunde använda Lundbergs högsta trådback. 
 
Men i den lite lägre lådan blev höjden på den mellersta modellen av trådbackarna 2 cm för hög och på den lägsta modellen 10 cm för låg. 
Då vi vill utnyttja all plats blev det att köpa en "mellan" modell och korta av denna 2 cm på höjden med hjälp av en vinkelslip.
För att dölja de vassa kanterna så att kläder ej ska fastna/ slitas sönder på dessa trädde jag över lister som man använder för att hänga upp affischer på väggarna! (De svarta kanterna på bilden) Så nu passar även denna korg perfekt i lådan!
 
 
Längst in mot väggen sitter vattenmätaren placerad i alla hus från Smålandsvillan med liknande planlösning. Det var detta som var "problemet" här inne när vi skulle göra om och det har därför kräft lite problemlösning. 
För att kunna utnyttja utrymmet så gått det går, valde vi att sätta en ikeas lägsta låda högst upp ovanför vattenmätaren och sedan ha ett skåp under för att komma åt när man behöver. 
 
 
Så nu är tvättstugan klar, bortsett från strykbrädan som vi inväntar. Det är verkligen superskönt att ha ordentligt med förvaring och bra sortering för all tvätt! Sen är det verkligen skillnad på att vistas här inne mot för tidigare då detta var ett rum man skyndade sig ut ur. 
 
Så kort sagt är vi supernöjda och det är så skönt att ha det färdigt!