Att gjuta en bänkskiva
I tisdags var det äntligen dags att påbörja "Projekt bänkskiva" till köksön, efter att ha funderat och oroat mig hela sommaren över hur jag skulle gå till väga haha!
Jag fick börja med att spendera några timmar ute för att bygga en form. Då vår skiva är större än den största skivan vi hittat i bygghandeln, var jag tvungen att skarva skivorna. Därav tog det några fler timmar att få ihop formen.
Jag fick bygga en dubbel botten, för att få ihop båda skivorna ordentligt och för att få en kant runt om att fästa reglar i. Skarven på mitten mellan skivorna spacklade jag med vanligt väggspackel 2 gånger och sedan var tanken att använda klarlack. Dock var jag dum och inte tänkte på att jag skulle köpt klarlack på spray och inte i burk. Då vi skulle gjuta direkt på morgonen dagen efter och den i burk hade flera dagars härdningstid och gick därför inte att använda. Jag tog då det som fanns hemma för att få en lack som hann torka ordentligt över spacklet och det blev då en röd sprayfärg.
I onsdags klev jag upp tidigt, åkte iväg och köpte en klarlack för att försegla den röda sprayfärgen så att denna inte skulle lösas upp i skivan under torktiden!
Några timmar senare var det äntligen dags att börja gjuta, och en kompis till mig kom hit för att hjälpa till! Vi hade tänkt köra allt med enbart en betongvisp på en borrmaskin, men då en underbar kollega lånade ut en riktig betongvispmaskin slapp vi slita så mycket och det blev faktiskt ritkigt roligt att gjuta! (Förutom att få armeringen på rätt plats grrhh..)
Det tog en hel dag att få den klar, då vi först fick börja med att inväntan torktiden av klarlack (då jag som sagt köpt fel dagen innan), få armeringen i rätt läge (Vilket tog lång tid att förbereda), få i allt flytspackel och släta ut allt spackel för att få en slät undersida på skivan, sedan var det bara att använda armmusklerna och slå på undersidan av formen med en gummiklubba för allt man var värd.
Jag valde att använda flytspackel i stället för betong, då torktiden skulle vara betydligt kortare, det väger tydligen mindre, vilket var viktigt då golvet inte klarar allt för mycket, och det ska var lättare att få en slät skiva då man inte behöver vibrera hela formen lika mycket som betong skulle kräva.
Vi var ordentligt trötta i både huvud och kropp när vi var klara, men här är resultatet efter dagens slit!
I söndags var dagen med stort D här, det var äntligen dags att bära in skivan på plats!
Vi gick upp tidigt och jag kan säga att jag mådde ordentligt dåligt direkt jag vaknade, illamående och nästan svimfärdig på grund av att jag var så sjukt nervös att skivan skulle spricka eller se förjävlig ut!
För att sysselsätta mig innan vi kunde börja plockade jag bort sarjen, la ut flyttkartonger för att skydda golvet från alla skor och sen försökte vi fundera ut hur vi skulle lyckas få in den, då skivans mått är 140x190 cm. Då ytterdörren endast är 210 cm, så skulle det inte gå att bära med rak rygg genom dörröppningen, och att gå på huk samtidigt som man lyfter en skiva på drygt 190 kg, lät lite lätt omöjligt.
Vi hade till och med lånat en handtruck från pappa och ställt in denna utifall vi skulle behöva dra skivan om det skulle visa sig att något inte skulle gå haha"
Vi hade bett våra underbara grannar om hjälp och pappa var på plats, så när alla dök upp vid 9.30 var det äntligen dags för det kritiska momentet vi väntat på och bävat för sedan vi flyttade in! 6 man var de som lyfte och det var på gränsen att det gick, gud vad de slet! Men den kom på plats, ingen gjorde illa sig och den höll!!
Den röda sprayfärgen satt fast på skivan, men hade inte lösts upp tak vare klarlacken, precis som planerat! Det var även lite bubblor här och var men det hade jag nästan räknat med. Så detta hade jag läst på om hur jag skulle fixa.
Under kvällen var det äntligen dags att påbörja det jobbigare arbetet under denna process, nämligen slipa! Först för att få bort det röda, men detta satt väldigt ytligt så det var inget större jobb. Men sen för att få bort skarven så mycket som möjligt.
Jag har valt att slipa allt för hand och inte med maskin och använder slippapper för sten. Såhär såg den ut efter första omgången slipning, har fortfarande inte gjort någon fyllning av bubblor. Jag slipade dock lite för mycket på mitten då jag inte hade räknat med att den fortfarande var så pass "mjuk", så jag fick fram lite av ballasten (stenen) men inte speciellt mycket och det ser ändå bra ut.
Så just nu håller jag på och slipar, spacklar, slipar, spacklar .. ja ni förstår..
Fortsättning följer..om jag någonsin blir klar haha! :P
KOMMENTARER
Susanne
| 2020-10-04 - 17:51:05 |
http://meandalice.blogspot.com
Hej!
Hittade ditt inlägg när jag sökte info om att göra en bänkskiva i flytspackel. (Inser att det är några år sedan ni gjorde er). ;)
Nu till min fråga... Valde ni någon färg på ert flytspackel eller använde ni bara vanligt flytspackel?
Tycker den blev superfin!
Tack på förhand!
/Susanne Kings
Svar:
Rebecca